Obećani nastavak… Ako su vam dosadile Mocartove kugle, obilazak Mocartove rodne kuće, šetnja oko Mocartove skulpture, slušanje Mocartove muzike, sasvim je jasno da je vreme da mrdnete malo i van Salcburga.

Najbliže, a veoma interesantno mesto je gradić Halajn koji je dobio ime po staroj keltskoj reči za so – hal. U Halajnu ćete moći da obiđete stari rudnik soli, da se vozite brodićem po podzemnom jezeru, peške ćete pod zemljom preći granicu između Austrije i Nemačke, spuštaćete se drvenim rudarskim toboganom pod uglom od 45 stepeni i maksimalno ćete uživati. Na izlasku iz rudnika sakupljači minerala i fosila moći će da za simboličnu sumu uvećaju svoje zbirke lepim primercima.Ako mislite da je Halajn sve što će vam okolina Salcburga pružiti grdno ste se prevarili. Obavezno treba otići na Mondsee i St. Wolfgangsee na čijim se obalama nalaze istoimena mestašca. No, tu dolazite u veliku opasnost da vam pozli od nedirnute i nezagađene prirode, od kristalno čistog vazduha, plavog neba, prelepih kućica i ljubaznih meštana. Ko nije spreman na taj rizik bolje da se ne upušta u avanturu odlaska na pomenuta jezera.

Ako imate sopstveni prevoz ili vam nije mrska vožnja vozom ili autobusom, svakako bi trebalo da odete i do Insbruka. Položaj u podnožju planina čiji su vrhovi često i leti pod snegom, žubor reke In koja protiče kroz grad, barokno jezgro grada sa savršeno očuvanim arhitektonskim celinama su neki od aduta koji će znatiželjnima sigurno opravdati vreme utrošeno za dolazak u Innsbruck.

Ne bi bilo loše da u povratku skoknete u Kufštajn, gradić sa srednjovekovnim jezgrom, koji je u Evropi poznat kao "biser Alpa". U samom mestu postoji veoma razvijena turska zajednica koja garantuje dobar roštilj ukoliko ste se zasitili kiselog kupusa sa kobasicama ili knedlama.Sledeći put idemo u Potsdam, i nadam se da će vas zaintrigirati, ako ne moj tekst, a ono bar fotografije:-)

Putopis napisao photosynthesis