U raspravi o tome kakav je Njujork grad, moja američka cimerka je citirala roman u kome se glavni lik sa juga Amerike sprema da potraži sreću u Njujorku i kada to saopšti svom profesoru, on se nasmeje i doda "ali to nije grad, to je san".

I doista, kako god zamišljali ovaj grad o kojem ste toliko čitali, slušali i gledali – on to jeste, ali i mnogo više: Grinvič vilidž, Vol strit, kineska četvrt, mala Italija, mali Brazil, španski Harlem, visoka kultura, garažna muzika, neboderi, predgrađa, striptiz barovi, andergraund galerije, ulični muzičari, sveznajući beskućnici, užurbani biznismeni, nju ejdž propovednici, džez, hip-hop, Sonik Jut, bejzbol u parku, kafa u hodu, muzika u toaletu, parade, svetleće reklame, Brodvej, stand-up komedija, etipoijski restoran pored bosanske ćevabdžinice, Starbaks preko puta Starbaksa, budistički hram iznad Kristijan Dior prodavnice, Vudi Alen scene, stihovi Leonarda Koena, manifest Hakima Beja, haos, depresija, nepopravljiva romantika, veselo i nadasve nesagledivo.

Nepogrešivo se svaki put iznerviram kad mi se neko predstavi k’o stari Beograđanin, kao da je to neki jebeni uspeh ili stvar prestiža. Starim Njujorčaninom se postaje u starosti, nezavisno od porekla i staža u ovom gradu. Kako kročite na tlo Njujorka ravnopravni ste sa svima koji se tu nalaze. Niko vam neće ponuditi pomoć jer izgledate zagubljeno ali vas zato neće ni odmeravati pogledom. Odakle god da dolazite, kako god da izgledate i ma kakav vam bio akcenat, u Njujorku niste egzotični. Ovaj grad je nastao kao luka za emigrante a i danas ostaje svet u malom. To je verovatno jedini grad u kojem je sasvim prirodno da vas služi konobarica koja ne zna jezik tog grada već morate da joj pokazujete redni broj jela koje želite. Mogućnost da se tako lako uklopite u sredinu daje određenu slobodu i komfor koji se retko sreću daleko od kuće. No, to ne znači da u Njujorku vole turiste. Nek vas ne iznenadi ako na pitanje gde je mesto na kom je ubijen Džon Lenon, Njujorčanin uputi u Sijetl.

Besmisleno je preporučivati kulturna dešavanja koja se "ne smeju propustiti" u Njujorku. Ionako, u svakom trenutku se odigrava bar desetak različitih stvari na kojima biste jako voleli da budete. Pomiriti se sa svojom prirodom fizički i vremenski ograničenog bića ovde je jako važno. Kupite Tajm Aut NY koji izlistava preko hiljadu događaja u jednoj nedelji i mudro birajte. Jedino ograničenje vašim mogućnostima je vaš budžet jer neke stvari ipak koštaju pozamašno. Tako, recimo, najjeftinija karta za operu košta preko 20$ ali kad jednom vidite scenu, to zaboravljate. Poput seoskog deteta koje prvi put na velikom stadionu bude oduševljeno reflektorima a ne fudbalom, ja sam se umesto izvedbom Karmen fascinirao brojem ljudi i životinja na sceni. Mjuzikli na Brodveju su uglavnom laka i pitka zabava posle koje satima pevušite "catchy" melodije koje su vam ušle u uši. Ako želite da vidite nešto sa Brodveja (ili of-Brodveja) po jeftinijoj ceni, na Tajmes Skveru možete kupiti karte za nerasprodate izvedbe. Koncerti velikih muzičkih imena su preskupi a Njujork ima takvu andergraund scenu da nema razloga žaliti za zvezdama. Ako je Njujork san, sanjajte maštovito – vredi!

Putopis napisao markoaks