Ako neko uopce ima prestavu za ljepotu Jadranskog Mora onda se odma stite na Hrvatsku, Crnu Goru ili pa Italiju. Jedan drugi ali zaista interesantni pogled na preljepog mora je i najistocnij pogled sa istocne Albanske perspektive.

Ako do sada niste imali mogucnost da odete i da vidite Albansku riveru onda iskoristite to dok jos je jeftinije i pristupacnije za nas ovde na Balkanu. Mozda za koju godinu svi samo sanjamo kad cene u hotele stanu astronomske.Mogao bih da vam preporucim i posovetujem nesto sto bi vi moglo pomoci pri izbor vase krajnje odrediste u Albaniji. Kad pocente sa sever i idete juznije onda vam je sve tuznije Pocevsi severa albanske riviere prvo i najznacajnie mesto koe biste trebali vidjeti a je zaista markantno je najvece albansko pristaniste Drac.

<

Velika i dugacka pescana plaza izgradnja hotela u veliki stil impozantni i veoma dobro opremljeni ali ,infrastrukturno i planski ne bas dobro raspredeljeni. Znaci vako par mesta ispred pregradja Draca su Grand i Skembi Kavaja, Plaz e tu mozete vidjeti sve sto vam dusa hoce, hoteli us celo opremljeni i zaista ce vas uoduseviti gostoprimljivost hoteliera.  Drac je grad luka koja prestavlja Europski dio Albanije jer se zajedno sa Tiranu odvaja od drugih gradova u Albaniji. Iznenadice vas i toa da gotovo svi stanovnici govore strani jezik ali nazalost ne engleski nego svi pomalo ili vise znaju Talijanski. Drac kao sto sam vec rekao je jedini koi ma kakvu takvu infrastrukturu i dobro i ljepo izgradjene ulice. Multi verska kultura, djamije, katolicke i pravoslavne crkve, stara tvrdjava, prelepih kafe barova, setaliste u centru grad, trg, nocni zivot, velkih soping centri sve to na jedno mesto zaista je Drac impozantno meso koje moze zadovoljiti vase ukuse za dobar i ljepi odmor.Kad onda krenete malo juznije prvi lejpi grad koi vam dolazi je Valona ili Vlora kako je Albanci zovu. Do tamo vas vodi jedna putna deonica koju vam uopce ne preporucujem voziti osobnim autom jer ce te ga doista skrsiti od rupe koi vas presrecu na sred put. Dok stignete onda se malo namucite a tamo unutra u Valoni opet ljepota i krasota Jadrasnkog Mora. Valona je isto jedan od najljepsih gradova u Albaniji ali ipak zaostaje iza Tirane i Draca i po infrasturkturi i po ono sto moze ponuditi za prefinjeni ukus turista. Jos malo juznije nekih 180 – 200 km dolazi najpoznatije Albansko turisticko odrediste Saranda. E dok vi pordjete tih 200 km onda ste vec ostali bez automobila jer se on dotad skrsio:) To je sve samo zbog dugogodsinje diktature Envera Hodze jer vidi se da nije nista ulozio u izgradbu i poboljasnje uslova za razvoj turizma. A tamo kad stignete jos ljepse mesto. Sranada je pravi raj,veliki izbor privatnog smestaja, zaista dobro opremljeni hoteli, mogu samo potvrditi potencijal za razvoj ovog novog odredista za putovnjae koe je zaista impozantno.

Saranda je biser Albanije bez ogled svega i tu kako i u Drac mozete vidjeti svega sto pozelite.I neznam zasto sam poceo s Drac i zavrsio Sarandu a nisam ni pomenu glavni i njaveci grad 700 000 stanovnika i srediste Albanije- Tirana. Mozda zato sot se ne nalazi na more i ne mozete vidjeti Jadran ali zato vam moram preporuciti obavezno posetite. Pravi centar. Trg Skender Beg, Klue Bliznacke. Restoran koi se vrti na najvisu zgradu u Tiranu, Onda zicarnica iznad Grada, crkve, djamije kulturno istoriskih spomenici, kuca Enver Hodze, i jos toga puno u izgradnju koe vam Tirana moze ponuditi…Nemojte se upoce mislite posetite je ljepa zemlja je Albanija,iznenadicete se lejpotom i pozurite dok je jos i za nas jevtinije

Putopis napisao KUKOC7