Osnovne informacije Ios aka Party Island-Kikladsko ostrvo smesteno u juznom delu Egejskog mora, na karti oznaceno kao mrlja izmedju Santorinija, Mikonosa i Milosa.

Povrsina: NeznatnaBroj stanovnika: Varira u odnosu na sezonu-u letnjim mesecima i preko nekoliko stotina hiljada, u zimskim mesecima nekoliko desetina stanovnikaGlavno selo: Chora aka Party VillageVegetacija: Mediteranska oprljena trava i tri sasusena drvetaZivotinjski svet: Raznovrstan-Irci, Australijanci, Svedjani, Italijani, Britanci, Srbi…Klima: Pozitivna i tolerantna sa dosta suncanih danaIstorija: Ostrvo je u 70-im i 80-im bilo kolonizovano od strane irskih hipika i pankeraJos dalja istorija: Anticki pesnik Homer je ostavio svoje kosti na ovom ostrvuArheolosko-istorijski lokaliteti: Homerov grobPlaze: Perverzno fenomenalneArhitektura:Romanticno-mediteranska: plavo bele kucice i vetrenjacePoznate licnosti koje su posetile Ios: Homer, Luk Beson, ShakiraNajzastupljenija zanimanja: kamaki, bar-tender, floorwhore, barwhore, kelner/ica,Nocni zivot: neprepricivCene: povoljne (pivo u klubovima 2-3jura, 2 koktela 5 jurica, giros 1,5-2,5jura itd.)Popusti: silni i neverovatnisamo ako imate JT-kartice tj. ako putujete sa Jungle TribeomKombinacije za uzivancije: iliti jedan prosecan dan na Iosu:Ovo sharmantno ostrvo u Egejskom moru tesko je opisati recima, jednostavno se mora iskusiti. Mislim da je najbolji kamaki ostrva bio upravo slavni anticki pesnik Homer koji je odabrao bas Hios, odnosno Ios, "najsvetije od svih ostrva", da na njemu provede svoje poslednje dane. Steta sto je bio slep, pa nije mogao da vidi nestvarno lepe plaze, zivopisne zalaske sunca i idilicne plavo-bele kucice nachichkane po brdima koje cine tipicna grcka ostrvska sela (ako su uopste postojale u njegovo vreme). Uske, kamenom poplocane ulice i prolazi kriju autenticne taverne koje ce vam docarati sve ukuse mediterana: masline, skampe, lignje, skoljke, feta-sir, origano i rakomelo (savrsena grcka rakija sa medom, mada ne treba zaobici ni cipuri, kao ni uzo). A posto ste zagolicali cula ukusima mediterana i popili po koju casicu uza (ili vise) sirom otvorite oci (i um) i postanite deo Ios Party komune-klub do kluba, bar do bara-vesele horde mladih ljudi iz celog sveta pevaju na trgovima, tiskaju se uskim ulicama, razlicite vrste muzike se mesaju sa egzoticnim koktelima-nije ni cudo sto se nocni zivit Iosa poredi sa Mikonosom i Ibicom, a cene su veoma pristupacne (a uz neverovatne JT-kartice imacete na desetine popusta u klubovim i na ostrvu uopste). Ios je sve samo ne "najsvetije od svih ostrva"-tako da ne cudi cinjenica da "good girls go to heaven, bad girls go to ios".

Na Iosu se obicno ustaje u ranim popodnevnim casovima. Za dnevna plaziranja na raspolaganju su vam razlicite varijante u zavisosti od afiniteta i nivoa energije, iliti, ako ste se "prekinuli" prethodne noci odaberite neku mirniju plazu kao sto je Koumbara, nedaleko od same luke: pesak, suncobrani od trske, najlepsi zalazak sunca i jedan drveni easy going bar-restoran u kome su ceste opustene reggae-dub-karipske zurke u kasno popodne i za svaki pun mesec. Druga varijanta za prikupljanje snage je Manganari-jedna od najlepsih plaza, ne samo Iosa, nego mozda i Evrope: 2 lagune, beli pesak, tirkizno-providna voda bili su savrsena scenografija za Besonov "Big Blue" (Veliko plavetnilo). Da se umesto oskudne mediteranske vegetacije moze naci i pokoja palmica, pomislili biste da ste na Maldivima, a ne u Grckoj. Ova plaza je cesto i uporiste "Nasmejanog plemena" i lokacija nasih povremenih zurkica zahvaljujuci nasim "uticajnim kontaktima" na ostrvu. J Avanturisti mogu da istrazuju i na desetine drugih plaza, dok hiperaktivni, zurke zeljni party manijaci svoje zurkanje mogu da nastave na najpopularnijoj i jednoj od najvecih plaza-Milopotas: i to doruckom u Harmoniju-meksickom restoranu na litici koja se nalazi na pocetku plaze. Dorucak je tipicno engleski-caj, kafa, sok, jaja, slanina, kobasice i shot tekile za dobro jutro J Inace dorucak se sluzi do 18h, a restoran je omiljeno okupljaliste za Australijance, Irce, Juznoafrikance i druge Britishe…Drvene ljuljaske, sarene visece lezaljke, masaze i obrade Marlija, Nirvane, Pepersa i drugih poznatih bendova live-odsvirane na akusticnim gitarama ucinice vase blejanje savrsenim iako cete na narudzbinu cekati malo duze, a simpaticna kelnerica ce sesti sa vama i ispricati vam celu zivotnu pricu, a zatim doneti chips sa meksickim sosovima u znak izvinjenja sto morate da cekate. Posto ste klopali (tekilu i ljute sosove) mozete otici do campa Far Out na drugom kraju plaze i sagoreti kalorije (posto ste sagoreli jetru i zeludac) na beachparty-ju djuskajuci sa atraktivnim mladim ljudima iz celog sveta: glasna elektronska muzika, mlazevi vode koji vas rashladjuju, bazeni, polivanje pivom…Avanturisti i sportisti se mogu oprobati u najrazlicitijim vodenim sportovima, a ostali se mogu uvaljati u zlatni pesak na plazi. A uvece ponovo put neverovatnog Party Village-a.

Top 5 iliti sta sve mozes na Iosu kad si mlad ili se bar osecas tako1. Slamber bar : "Udri brigu na veselje" u Slamber baru, ali bukvalno!!! Za par evra dobices kacigu, shot tekile-bum ili neke druge zestine i cekic u glavu-nemojte propustiti ovo nezaboravno iskustvo koje ce vam dugo odzvanjati u glavi. Oni hrabriji mogu umesto cekica odabrati aparat za gasenje pozara.2. Miss Wett T-shirt: Svakog drugog petka u campu FarOut na plazi Milopotas-iznenadicete se kreativnoscu i mastom sexy devojaka-ucesnica u takmicenju-nagrada je mnooooooogo litara piva. Meni je samo zao sto se ne organizuje Mister speedo contest za pripadnike jaceg pola, ako ni zbog cega drugog, a ono bar zbog ravnopravnosti polova J3. Hang-over free zone: Sta god radili prethodne noci, ujutru cete se probuditi svezi, a od mamurluka ni traga. Dugo smo razmisljali da li je uzrok ovog fenomena blagotvorna ostrvska klima, kvalitena alkoholna pica ili nesto trece, ali smo dosli do zakljucka da nije ni bitno dokle god glava ne boli sledeceg jutra.4. Manganari beach: Beli pesak, azurno plavo more u kombinaciji sa letnjim suncem, malo li je?5. Pirate ship: Stari , drveni u luci ukotvljeni, pravi piratski brod doshlepan iz Irske, uvece je rock-bar, a preko dana vas vodi na udaljene i skrivene plaze kao sto je Pikri Nero, do koje se moze stici samo brodom. U ovu avanturu mozete poneti svoju klopu i pice, samo pazite da ne preterate i ne padnete s broda. J

Putopis napisao MissKamaki