Nije Tasos za svakoga…nema divljanja, buke, smoga, nema "besnih" automobila i "napucanih" jahti. To je ostrvo sa mnogo malih plažica, uglavnom peskovitih, posebno pogodno za one koji žele da upoznaju grčki narod, kulturu, istoriju, muziku.

…da ne zaboravim, HRANU:) Na većini plaža možete da budete potpuno sami i da uživate u mirisima mora, ribe, borova. Samo jedna plaža na ostrvu se plaća(2eura), to je plaža Makriamos, koja je smeštena na 1 km od glavnog grada u hladu maslina i borova. Mesto je pogodno za one koji uživaju u raznim sportovima( poseduje bazen, terene za tenis, košarku, odbojku,dečija igrališta, trambuline u vodi, nekoliko lepo urađenih restorana i kafea). Isto tako, ako imate malu decu, ovo je pravo rešenje, jer je voda čista, plitka, topla, čak se u toaletima nalazi aparat za pelene, kao i previjalica za bebe. Suncobrani i ležaljke se mogu iznajmiti( 5 eura ukupno), ali nema potrebe za tim ako više volite hlad maslina. Ni na jednoj plaži na ostrvu nije velika gužva, najpopularnije su Golden Bič, Paradajz bič, Aliki i Makriamos. Putevi na ostrvu su odlični, (magistrala je asfaltirana 2ooo. godine) i ide uz more skoro celom dužinom (nešto manje od 100 km u obimu), tako da vozeći se pored mora možete da vidite sve plaže i da izaberete neku po svojoj meri. Magistrala ne preseca ostrvo, ne pokušavajte da skratite put na taj način, jer je to čist gubitak vremena, a može i da se zaluta:) Obavezno posetite najviši vrh, Ipsarion(ne motorom, automobil je neophodan), sa kojeg se pruža predivan pogled!Klima je veoma prijatna, dani su topli, a noći svežije, ostrvo je veoma zeleno, pa nema potrebe da nosite suncobrane na odmor. Za one koji vole da obilaze ostrvo, a nemaju malu decu, preporučujem iznajmljivanje skutera(uz malo ubeđivanja i cenkanja sa prodavcima možete da dobijete motor za male pare i bez posedovanja A kategorije). Prvo, mnogo je jeftinije nego najam automobila (motor oko 10 eura na dan, a automobil od 25 eura), a s obzirom da su putevi odlični, i da nema saobraćajne gužve, motorom možete svaki dan da obiđete celo ostrvo, da svratite na svaku plažu, pojedete neki specijalitet usput, da čujete šum talasa i miris mora….ufff, zanela sam se:)))Tasos je mirno ostrvo, nema velike gužve i buke, pa ako želite glasnu muziku i zadimljene klubove, idite na drugo mesto. Ovo je ostrvo gde, vozeći se noću pored mora, u mrklom mraku borove šume, možete videti rojeve svitaca…

Gde možete uživati u lepotama prirode, prijatno ćaskati sa ljubaznim domaćinima, odraditi neki šoping u Kavali(trajekti idu nekoliko puta dnevno iz Limenasa, Potosa i Skale Prinos), prošetati uveče do Teologosa(ne propustite grčko veče),ili jednostavno uživati u kafeima i restoranima u gradu u kom ste smešteni(Limenas ima najbolji noćni život, ali nisu loši ni Limenaria ili Potos). Preporučujem da obavezno posetite Teologos(jagnjetina u taverni Augustos je mmmmm), Aliki, manastir Svetog Mihaila, popnete se na tvrđavu iznad Limenasa, sa koje se pruža fantastičan pogled na grad, da jedete na Golden Biču i u Skali Marion, da svratite na buvljak ponedeljkom u Skali Prinos, i na skrivenu malu plažu Psili Amos, gde će vas oduševiti vešte ruke majstora koji je sam napravio kafe i restoran, sve od masline(prepoznaćete plažu po šanku koji je isklesan kao barka!) Na toj plaži možete se lepo iskupati, i pijuckati Amstel ili Mytos, uživajući u rege muzici ili nekom od grčkih specijaliteta! Ako imate višak novca, potrošite ga u fabrici zlata, koja se nalazi neposredno uz magistralu i lako ćete je pronaći.Svakom ko ide prvi put na Tasos, preporučujem da kupi mapu, i da obiđe SVE-tu mislim i na unutrašnjost ostrva. Oduševiće vas prelepa, živopisna mala mestašca, manastir koji ima fantastičan pogled na Atos i na nekoliko prelepih plaža, kao i skriveni vodopad i jezerce,( koje ostrvljani uporno pokušavaju da sakriju od najezde turista)koje se zove Gena Lake i nalazi se dvanaest km od vrha planine Ypsarion. Na ostrvu postoji bolnica i ako se slučajno povredite, nemojte da brinete, osoblje je ljubazno i stručno.E, sad ono glavno…plaže. Meni lično se nisu dopale izvikane plaže,izuzev Paradajz Biča, a posto sam do sada bila nekoliko puta na Tasosu, imam "svoje" plaže…Paradajz Bič nije loš, izuzev prilaza plaži(spuštanje na veoma kosoj nizbrdici motorom me je dovodilo do ludila), ali je voda bistra, topla…mada je plićak OVOLIIIIIIIIKIIIII…dok se neiskusni turista domogne duboke vode, može opasno da pocrveni:) Moja omiljena plaža se nalazila u neposrednoj blizini Skale Rahoni, idući od Glifade(skrenete desno kod natpisa "studio Filio" i tu ste). Na plaži je vrlo malo naših ljudi, uglavnom stranci , najviše ima Italijana, jer tamo nekoliko Italijana drže kafeterije. E, to je plaža! Pesak i sitan beli šljunak, umeren plićak, čista voda, nekoliko prijatnih kafea, hladovina borova i maslina. Treba još?:)))

Golden Bič je velika i prilično posećena plaža, za one koji vole talaščiće, okružena sa najmanje 20 restorana( u svakom se dobro jede!). Tripiti bič je prelepa plaža(za koju će vam trebati suncobran) na koju većinom dolaze bogati stranci, muzika je glasna, prilagodjena omladini koja tamo "visi" danju i noću, pa ako volite-izvolite.Čak ni gradske plaže uopšte nisu loše, ako vas mrzi da obilazite ostrvo, možete uživati zavaljeni u ležaljku, na pesku, a kad ogladnite(ma kakvo kuvanje!!!), pravac restoran ili bilo koji od fast-fudova(jeftini i vrlo ukusni). Ako ipak morate malo i da kuvate, preporučujem kupovinu namirnica isključivo u supermarketima ili megamarketima, jer ćete tako proći jeftinije, a i izbor je veći.Ne zaboravite da kupite masline i med, po kojima je Tasos poznat, nećete pogrešiti! Čuvena siesta postoji i na ovom ostrvu, pa se skoro sve zatvara u 13h, a otvara oko 16 ili 17h, Grci vole da rade dvokratno:)Od specijaliteta obavezno probajte čuvenu jagnjetinu u Teologosu, kleftiko na Golden Biču, suvlakije, girose, lignje…cene su svuda istaknute i uglavnom su umerene, samo obratite pažnju da salatu ne platite koliko i glavno jelo:)))Uglavnom svi na ostrvu poznaju engleski jezik, sa znanjem srpskog nećete daleko dogurati, ali sam videla da snalaženje "rukama i nogama", pantomima i srdačan osmeh govore hiljadu jezika:)Ove godine idem treći put na Tasos, i verujem da ću ponovo otkriti neko novo i fascinantno mesto, jer, koliko god da je ostrvo malo, imam utisak da ga nikada ne mogu potpuno istražiti. Pokušala sam da od 700 slika koje smo snimili prošle godine izaberem najbolje…to je nemoguće, pa ću staviti nekoliko, čisto da vam malo zagolicaju maštu.Vidimo se na Tasosu!!:)))

Putopis napisao Lavori_in_corso