Grad koji preporučujem. Poznati arhitekta gaudi je potpuno promenio opis ovog nekada sasvim običnog grada i učinio ga jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija danas.

prošle nedelje sam proveo 5 dana u ovom gradu. dovoljno da se vidi suština, premalo da se upozna grad.

pre nego što uopšte zakoračite u barselonu, preporučujem da se obiđe muzej čuvenog salvadora dalija u mestu figueres, nadomak barse. čovek je bio biser, genije.. svaka slika je nešto posebno, osećaj je neverovatan. kažu da se dešavalo da u danu naslika pet, šest slika.. oblici i forme su najrazličitiji mogući..što se barselone tiče, čitav grad deli jedna ogromna dijagonalna ulica, koja se baš tako i zove. ja sam uspeo da obiđem samo najznačajnije građevine, a to su čuvena gaudijeva katedrala, neverovatne veličine.. stiče se utisak kao da je napravljena od peska.. zatim, širom sveta poznata kuća koja nema nijednu oštru ivicu.. takođe dozivljaj za sebe.. bio sam i na brdu monzuik, sa koga se prostire prelep pogled na čitav grad. neizbežan je i kamp nou, fenomenalan stadion, sa ogromnim muzejom, još većim fan shopom.. kažu da fudbalski klub dnevno inkasira preko 50 000 eura samo na artikle iz shopa.. bio sam i na tribinama, nisam imao sreću da gledam utakmicu, jer je barsa tada gostovala, ali sam imao sreću da vidim ronaldinja uživo, jer se upravo tada našao na igralištu sa nekim ljudima, valjda je davao intervju..

kao i svaki grad, i barselona ima svoju glavnu ulicu, "knez mihailovu". za divno čudo, ova ulica nije potpuno zatvorena za saobraćaj; postoji šetaliste, a sa obe strane su uske ulice gde se odvija saobraćaj. u samoj ulici dominiraju butici i kafići. cene variraju, poznate marke su veoma skupe, ali je prednost što postoji dosta alternativa, dosta tzv. srednjih marki tipa zare, gde može da se pazari za relativno male pare.glavna ulica je puna animatora i "živih lutki", koje stoje kao kipovi sve dok im ne baciš neku sitninu.. onda se probude i počinju sa svojim performansom…barselona je pre svega jedan živ grad, ulice su stalno pune. a gaudi i dali su priča za sebe..

Putopis napisao markomania